Mustafa Kemal Ataturk

Ataturk är ett namn som ständigt dyker upp i Turkiet. Mustafa Kemal Atatürk är och var  en betydelsefull man, det var hans tankar som lade grunden för hur Turkiet fungerar idag. Nusstafa Kemal Ataturk föddes den 19:e november år 1881 i Selanik och som du låg i det Osmanska riket, men som nu ligger i Thessaloniki i Grekland.  Han var son till tulltjänstemannen Ali Riza och Zubeide Hanim. Redan som ung fick Mustafa börja i kvartersskolan Hafiz Mehmet, men han bytte senare till Semsi Efendi-skolan, år 1888 och samma år dog hans fader.1893 började Mustafa i militärskola och 1899 började han militärhögskolan och gick ut 1902 som löjtnan. Efter detta påbörjade han krigsakademin och slutade 1905 som major på den skolan. Mustafa fick aldrig några egna barn, men han adopterade Sabiha Gökcen, Afet inan, Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra och Mustafa (alla var flickor utom Mustafa).

ataturk.jpg

President

År 1923 utropades republiken Turkiet med Mustafa Kemal Ataturk som president. Han genomförde betydande reformer och förde Turkiet i den västliga riktningen, bl.a. infördes det latinska alfabetet och många religiösa ämbeten avskaffades under hans år. Han moderniserade också det turkiska språket från det arabiska och persiska inflytandet. Turkiskan blev det språk man talade i skolorna och Atatürk ändrade även böneutropen till turkiska, men som senare ändrades tillbaka efter hans död.

De många reformerna och Ataturks nya idéer för Turkiet krävde dock sina offer och i många historieböcker beskyller Mustafa Kemal Atatürk för att ha brukat mer våld än vad nöden krävde gentemot sina politiska motståndare. Då inte minst mot den kurdiska minoritetsgruppen i den östra delen av Turkiet något som det idag inte alls talas om.


Både militär och politiker

Han dog den 10:e november 1938 i Istanbul och var då en turkisk militär och politiker, han grundade det moderna Turkiet och hans mål hade varit att göra landet annorlunda, till en mer västerländskstat och därför förbjöds kvinnor att t.ex. att bära slöja, något som inte alltid följdes till punkt och pricka. Under hans tid infördes även en lag på att alla skulle ha ett efternamn och han tog själv efternamnet Atatürk som betyder Turkiets fader. Han var även Turkiets förste president från 29 oktober 1923 fram till sin död 1938.

Även idag 72 år senare, råder det inget tvivel om att Ataturk fortfarande finns i turkarnas hjärtan. För huvudgator och Istanbuls flygplats är uppkallat efter Atatürk och runt omkring i landet finns statyer av denne man. Även det turkiska myntet liran, sedlarna och Turkiets frimärken bär bilden av hans ansikte. Turkiet har och kommer förmodligen alltid att ha endast en landsfader och det är som namnet anger: Mustafa Kemal Atatürk.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter