Bågskytte

Bågskytte tillhör en utav de äldste sportgrenarna i världen och Turkiet är väldigt speciellt för det är ett av de enda länderna i världen som förpliktat sig i sin författning till att främja sport bland sina medborgare. I den 59:e artikeln i deras grundlag kan man läsa, att staten har som mål att utveckla den fysiska och mentala sundheten hos turkiska medborgare i alla åldrar och uppmanar till att utbreda sporter bland befolkningen, staten skyddar framgångsrika sportsfolk. Och med just denna bakgrund har Anatolien några välutvecklade sport områden och många duktiga atleter bl.a. inom bågskytte som är en av 37 sporter som är omnämnt i landets grundlag.

bagskytte.jpg

Sportaktiviteter i Turkiet

Sevärdheter


Fantastiska bågmakare

Några av världens äldsta böcker om just bågskytte skrevs i det 7:e århundrade där reglerna för sporten blev införda.  De turkiska bågmakarnas skickligheter bevisas av att den traditionella armborststilen som  fortfarande är modern, för de nyare versionerna kan inte slunga boltarna lika långt. På museer runt om i landet kan man beskåda provexemplar på sådana bågar och ibland kan man även få se dem demonstrerade i verkligheten.
 
Turkarnas kärlek till bågskytte har inte ogillats på grund av dess omodernitet. Republikens grundare Atatürk var själv en angelägen anhängare av bågskytte och tyckte mycket om att se den demonstreras. När  Attatürk dog 1938 så dalade intresset för bågskytte men det
fick ett återupplivande på 1950-talet och sedan dess har sporten blomstrat. Det märks verkligen att turkarna tycker om bågskytte och inte minst syns det på instruktörerna som hjälper turister till att få uppleva ett första pass i bågskytte. Människor i alla åldrar och med olika talang kan lära sig bågskytte i Anatolien.

 

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter