bergsvandring.jpg

Bergsvandring i Turkiet

Turkiet är känt för sitt bergiga lanskap och det finn stora möjligheter att vandra runtomrking i dessa berg. Bergskedjorna som sträcker sig genom Turkiet hänger ihop med det bergsmassiv som sträcker sig hela vägen till Himalaya. Förutom bergsvandring erbjuder Turkiet även bergsklättring och här kan man välja om man vill bestiga berg eller vulkaner.

Ängarna som finns runt bergen kallas yayla, där har lokalbefolkningen sin kreatur och kvinnorna i de lokala byarna är väldigt kända för sina berömda mattor.

Turkiets viktigaste bergsområden kan man nå med bil och ger turister möjlighet att besöka dess bergstoppar helt utan problem


Vulkaner

En turkistattraktion i Turkiet är bl.a. att bestiga Turkiets aktiva vulkaner som Eriyes som ligger i Kayseri i centrala Anatolien. Eller Agri i Ararat bergen, nära där det sägs att Noahs Ark landade. Ararat bergen har beständigt snö på topparna och  man kan bestiga dessa bergstoppar både under sommarmånaderna och vintermånaderna. Ararat berget ligger på gränsen mot Irak och det är att rekommendera att bestiga detta berg under sommarmånaderna medans vädret är torrt, varmt och soligt. Vid bergsklättringen finns det tillgång till lokala guider och det är att rekommendera. Eftersom att man då får tillgång till att komma lokal befolkningen in på livet och uppleva deras livsstil.

Ett annat populärt område är Cilo-Sat som likanr Alperna med sina gletchere, här bestiger man bergen både under sommaren och vintern ochdet rekommenderas alltid att man har en lokal guide med sig.

Det finns även Kackar bergen som ligger i det nordostliga Turkiet som är populärt, här är terrängen mera vild och detta på grund av gletchernas aktivitet. Men här kan man njuta av ett nästan subtropiskt klimat i januari och med lägsta temperatur på +7°C. De här bergen sträcker sig ända från Svarta Havet och har en stor variation av växter som bl.a. te-plantan, kastanjer och citrusfrukter.   

Taurusbergen

Klimatet

 


Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter