Turkiets växt och djurliv

Turkiet har mycket att erbjuda den natur intresserad besökaren landet har ett stort växt och djurliv. Det finns ett rikt marint ekosystem, ett rikligt fågelliv och sällsynta stora däggdjur, så som det anatoliska lodjuret, som kan ses uppe i bergen.

van-katt.jpg

I närheten av den östra provinsen lever även rovdjur som björn, schakal och även varg. I Turkiet finns det ungefär 9000 olika träd sorter, 132 olika sorters däggdjur 450 olika fågelarter och 106 sorters olika reptiler, fastän det finns 37 olika ormarter i detta land så ser man dem sällan. Däremot kan man se ödlor och kameleonter lite överallt.


Några kända djurarter

Ett av landets mest kända djur är vankatten och den är släkt med den persiska katten. Den kommer just ursprungligen från staden Van i östra Turkiet och den är lätt att känna igen på sina olikfärgade ögon. Ett annat djur som är känt är kangalhunden som kommer från staden Sivas i Turkiet. Rasen räknas till vallhundssläktet och kan bli upp till 1m. hög och kan väga upp till 65kg. Dessa 2 djur är fridlysta och det är ett absolut förbud att föra dem ut ur landet.

kangal-hund.jpg

Skogarna här blev ödelagda redan under antiken, men barrskog finns fortfarande kvar i bergstrakterna och det finns många skogar i Turkiet som är värda ett besök. Bland annat pinjeskogarna i Yozgat nationalpark mitt i Anatolien, de sägs vara de enda antika pinjeskogar som har överlevt till modern tid.

Turkiet har tulpanen som sin nationalblomma, men här växer även:

Agave: Som kommer från Amerika och finns i stort sett överallt. Växten kan bli upp till 20 år gammal och har då blivit 10m. och uppe i toppen finns en otroligt vacker blomma.

Banan: Växer huvudsak runt Alanya och den turkiska bananen är lite mindre och har en ganska söt smak. Själva växten blir inte särskilt gammal utan lever max i 1 år.

Bomull: Finns i Turkiet och den planteras i maj och har sin blomstringstid i september.

Fikonkaktus:
Är inget man äter utan är en växt som man tidigare använde för att färga mattor. Växten innehåller en väldigt kraftig rödfärg och växer idag bara på speciella platser.

Japansk mispel:
Är något som du inte finner i Sverige, det är ett träd som har gula frukter och mogningstiden är i mars eller april, då de blivit riktigt gula i färgen.

Mandel: Mandelträdet blommar under januari – februari och har vita blommor. I september brukar man kunna skörda mandlarna och det gör man genom att skak träden. För de mogna mandlarna faller då ner på marken.

Palm: Palmer finns det i Turkiet, men det bara trådpalm och fönixpalm som växer här. Pinje: Pinjeskog finns det gott om runt Taurusbergen och det är barrliknande träd. Träden absorberar upp fukten genom barren och kan på så sätt överleva detta torra klimat.

vaxtliv.jpg

Väder och Säsong för Turkiet

Klimatet i Turkiet

Taurusbergen

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter