Turkisk musik och dans

Den turkiska musiken är faktiskt vanligare i Sverige än man tror, t.ex. minns säkert de flesta Tarkan med låten Simarik (som betyder bortskämd på turkiska) eller ”pusslåten” som man kallade den. Därefter släppte han en till singel som hette Sikidim och Tarkan höll till och med en konsert här i Sverige. En annan turkisk popstjärna som många kanske känner till är Mustafa Sandal.

I Turkiet finns det olika musik stilar och många framgångsrika artister inom varje stilart. En  traditionell gammal stil heter: á la turk musik. När du är på plats i Turkiet så kan du om du vill kolla in det senaste i musikvärlden på en musik kanal som heter, Kral TV. Kral finns även på nätet och via nätet kan du följa Turkiets Topp20 lista varje vecka.

Vem är mannen som är avbildad på de olika statyerna runt om i Turkiet?

Tradition och historia

Turkisk musik och dans är väldigt djupt rotad i tradition och historia, det finns influenser av dans, magdans, folkdans och musik sorter. Varför de olika folkdanserna behållit livet är att det har uppdaterats med nya element och utvecklats med tiden.

Turkiskdans.jpg
Turkiet har många olika folkdanser

De olika folkdanserna har olika karaktärer beroende på i vilken del av Turkiet som du befinner dig i och i vilka sammanhang de dansas. Vid festivaler, bröllop, religiösa helgdagar och nationella dagar dansas olika danser och är även olika för män och kvinnor, vissa danser berättar en historia.

Turkiets nationalsång


Några exempel på danser kan vara:

Halay: Ordet betyder många människor och dansas i östra och centrala Turkiet och är en dans där kvinnor och män formar cirklar eller led i dansen, genom att hålla varandra i handen eller på axlarna.

Cepikli: Dansas i samband med bröllop för att spegla brudparets lycka, män och kvinnor dansar tillsammans vända mot varandra. Männen är ledarna och bestämmer hur man ska dansa. Dansen är livlig och fylld av energi, den dansas i östra Turkiet.


 

Musik från Svarta havet och rörelse från fisken

Siksara: Är en dans från svarta havet och som är inspirerad från fiskar och havets rörelser. Dansas i led av män och kvinnor, dansrörelserna och musiken är ganska livlig och snabb.

Keklik:
Ordet betyder fågel och dansen visar samhörigheten med jägaren och naturen, musiken varierar i tempo beroende på vad det är man vill visa.

magdans.jpg

Magdans: Eller orientalisk musik som man kallar det är ett samlingsnamn för en dans från hela mellanöstern och Nordafrika, den dansas och har sin egen stil och karaktär beroende på vart man befinner sig.

Gå på en Turkisk afton

Läs om Turkiets religion här

Brottsligheten i Turkiet

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter