Dalyan

I byn Dalyan ligger några av Turkiets mäktigaste klippgravar och de anses vara de mest vackraste och välbevarade gravmonumenten i Turkiet. Om man åker fram längs med floden så ser man de mystiska och mäktiga gravarna som ligger längs med en bergskant som stupar rätt ner.De här gravarna är minnesmärken från kungar som regerade i landet under den lyiska tiden och det finns 2 st. olika typer av gravar här. En sort är enkla hålrum i berget och andra är otroligt vackert utsmyckade med pelare och dekorationer. En del utav gravarna har så kallade ”falska väggar” och det för att lura plundrare från att hitta de riktiga skatterna som las ner i graven till kungens ära.

dalyan.jpg

Gravarna är byggda inne i byn för att vara en del av staden, fet visar på en kultur där man levde i nuet med det förgångna som ständig följeslagare. Det finns här 20st. gravar utplacerade. Det som är mest fascinerande är att gravarna är så pass många meter upp längs med berget att det inte finns något sätt att ta sig dit. Så för att få syn på dem måste man åka med båt längs med Dalyanfloden.


Jättesköldpaddorna

I Dalyan finns även ett område som är skyddat för jättesköldpaddor, här lever de, para sig och lägger sina ägg längs med stranden. För en riktig naturälskare är en båttur till den vackra stranden där äggen läggs en riktig upplevelse.

jatteskoldpadda.jpg

En liten bit ifrån staden ligger en nästan helt öde strand och befolkas mestadels bara av de fantastiska jättesköldpaddorna. Istuzu kallas sköldpaddestranden som sträcker sig 4km.längs med havet. Själva sköldpaddorna som man finner här heter Caretta Caretta och är mycket sällsynta och tyvärr utrotningshotade, därför skyddas stranden väl. Han sköldpaddorna kan väga över 100kg och det sägs att de kan blir över 2m. långa. Sköldpaddorna kan bli över 50 år gamla och honorna lägger sina ägg ungefär vart annat och vaktar boet väldigt noga genom att besöka det varje dag. Sköldpaddorna lever på musslor, sjögurkor, maneter och andra små vattendjur.

Stranden i sig är väldigt vacker och här finns en lagun som man kan bada i, men den ligger vid den andra sidan av stranden.

Om man är sugen på att se sköldpaddorna får man bege sig till stranden med badbåtar som tar en dit. Men man kan även åka buss dit och då passa på att beundra den fantastiska naturen och skåda små byar som man passera förbi på vägen.

 

Lerbad och heta källor

I Dalyan finns också det berömda lerbadet och de heta källorna, som under 1000-tals år lockat besökare som av en eller annan anledning behöver hjälp med hälsan. Nuförtiden åker nog människor hit för att det är en oförglömlig upplevelse att få rulla in sig i lera och sedan bada i de svavelrika baden.

lerbad.jpg

En liten bit från själva byn, längs Dalyanfloden hittar man de fantastiska heta källorna och lerbaden. Men hjälp av båtar tar man sig hit och båtarna brukar avgå på morgonen från hamnen. Det man måste vara beredd på en unken lukt men också på en fantastisk upplevelse. Är an ute efter en riktig föryngringskur kan man prova på en lerinpackning för hela kroppen. Området är stort nog för att verkligen vältra sig i den välgörande leran. Enligt myten har leran helande krafter och läker dålig hy, reumatism och psoriasis. Man går helt enkelt bara ner i leran och doppar sig från topp till tå.

Det är många kändisar som besök denna plats, för här har man sett såväl Sting som Dustin Hoffman lerklädda från topp till tå.

De heta källorna är källvatten som är varmt och håller en temperatur på ca 40 grader och enligt myten ska man bli ung och stark av vattnet. Om man följer den gamla ritualen genom att doppa sig i källan efter att man rullat sig i leran och låtit leran torka in på kroppen. Källan är mycket svavelhaltigt och det är det som anses var välgörande och bra för kroppen.

Till Dalyan reser man om man verkligen vill uppleva något extraordinära och ut över det vanliga. Hit reser man inte för en vanlig sol- och badsemester utan för att få minnen för livet.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter