Tre sagolika vattenfall nära Alanya

Alla vattendrag och floder i Alanya regionen hittar så småningom sin väg ner till Medelhavet och tar då sin väg nerför sluttningar av Taurusbergen och ibland hittar den underjordiska gångar innan det når sin slut destination. Detta har resulterat till ett tjugotal vackra vattenfall runt omkring Alanya, men det finns 3 st. som är något utöver det vanliga.


De 3 vattenfallen

 

Duden fallet som ligger 13 km. norr om Alanya
Kursunlu fallet som ligger 18 km. efter Alanyas motorväg och Manavgat som ligger 3 km norr om staden Side. Till dessa magiska sagolika vattenfall går det resor i stort sett varje dag, så det är lätt att ta sig dit.

manavgatfallet.jpg

Staden och vattenfallet Manavgat

Några mil utanför Alanya ligger staden Manavgat, staden ligger mellan Taurusbergen och stränderna vid Medelhavet. Manavgat är ett viktigt jordbruksområde för Turkiet och manavgatfloden används till bevattning. Längs efter folden är det byggt 2 st. vattenkraftverk och dämningar och där finns även det så kallade manavgat vattenfallet som är väldigt känt i Turkiet.

Själva vattenfallet ligger några kilometer norr om själva staden Manavgat, vattenfallet är omgiven av trädgårdar, där man kan sitta och njuta av det otroligt vackra vattenfallet. Vattenfallet är inte mer än ett par meter högt, men är däremot liga brett som hela floden och är en imponerande syn eftersom det rinner sådana enorma mängder vatten från fallet.


Manavgat-floden.jpg
Så en dagsutflykt längs Manavgatfloden är absolut att rekommendera

duden.jpg

Duden fallet

Det magnifika Duden Fallet ligger ca 13 km från stranden sydöst om Antalya, dit kan man lätt ta sig med taxi, buss eller hyrbil. Floden Duden är väldigt grund och på en hög platå från Taurusbergen faller ett 20 m vacker vattenfall ner. Detta har skapats genom de enorma vulkan material som dragits fram genom vattnet och har då skapat en flodbädd och en grotta under vattenfallet.

Vid ingången tar de en inträdesavgift, men där inne kan du njuta av en grön botanisk trädgård, från ett bord, bänk eller varför inte inbjuda er till en picknick. Här kan man sitta och njuta av  ljudet från fallande vatten och utsikten från ett skimrande vackert isblått vattenfall som skådas genom träden.

Bakom vattenfallet finns en grotta, därifrån får du väldigt annorlunda synvinkel på vattenfallet och inne i grottan finns ett så kallat "whishing hole" där du kan få dina önskningar uppfyllda. Vägen in till denna grotta hittar du om följer vägen som leder ner i dalen, du kan även ta dig dit från gång vägen i parken. Den totala längden av grottan uppskattas vara omkring 40 m.

Detta är en härlig plats att koppla av på under en varm sommardag och se när vatten faller ner i kanjonen som fungerar som en gigantisk naturlig kylare. Men försök dock att undvika att åka dit på en söndag, eftersom det är lokalfolkets favoritplats att besöka då och brukar därför vara väldigt mycket människor då.


kursunlu.jpg
Kursunlu fallet

Kursunlu fallet ligger ungefär 18 km. nordost om Alanya, vattenfallet är lite mindre än Duden fallet, men har en mysigare miljö runtomkring sig. Vattenfallet är ungefär 18 m. högt och är en exceptionell skönhet att beskåda. Det finns trevliga promenad stråk längsmed floden och trevliga rastplatser, här är man väldigt rädd om naturen runt omkring. Parken som ligger runtomkring vattenfallet har en yta på 33 hektar och har formen av en botanisk trädgård. Här möts du av väldoftande pinjeskog  och inne i parken finns det 7 dammar, med sköldpaddor och fåglar. Älskar man naturen och föredrar en plats med lugn och skön atmosfär så ska man absolut åka hit under sin semester.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter