Den blå Moskén

Den blå moskén är en stor moské som är klädd i blått kakel och den ligger i Istanbul. Moskén står uppställd mittemot Hagia Sofia som en tung och grå sumobrottare redo för strid. Bygget av den Blå moskén inleddes 1606 och blev färdig10 år senare. Moskén kan beskrivas så här:

blamoske.jpg

30 kupoler och småtorn, en 43m. hög huvudkupol som bärs upp av 4 tjocka pelare, kallade ”elefantfötter
na”.

Den är inte så speciell till sitt utseende men däremot när man kommer in i kyrkan så blir man mäkta imponerad. Där utstrålar en extra vacker elegans något som du sällan skådar, den är en upplevelse i sig att besöka just ”den blåa moskén”. På natten lyser strålkastare upp byggnaden från alla håll och kanter.Du kliver in i en helgedom

Du bör tänka på att när du kliver in i den så kliver du in i en helgedom, en plats för bön och eftertanke. Så uppträd respektfullt! Under sommarkvällarna vid 20-tiden, berättas moskéns historia i ett ljud och bildspel det är förstås gratis. Var 4:e kväll är det på engelska (de övriga kvällar är på turkiska, tyska eller franska). Kom också ihåg att fredagar är islams helgdag och moskén är då stängd under längre tider än andra dagar. Om du tänkt besöka en moské finns det fler saker att tänka på.
Läs mer om det här

Den blå moské har 6 minaret och är väldigt ovanligt och detta för att sultanen egentligen ville ha en moské i guld och guld betyder ”altin” på just turkiska. Byggaren trodde då att sultanen menade alti vilket på engelska sägs betyda 6 och det sägs att byggaren var från England. Han tolkade i alla fall att sultanens önska var att få 6 minaret på sin moské och byggde därför 6st. Sultanen lär dock ha uppskattat de sex minareterna.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter