Efesos - En Ruinstad

Efesos är en av de största ruinstäderna i Turkiet. Här fanns frånbörjan en grekisk stad omkring 1000-talet f.Kr. Ursprungsbyggnaden byggdes av Krösus som var kung av Lydien och blev färdigt 120 år senare runt 440 f.Kr.

efesos.jpg

Templet förstördes 21 juli år 356 f.Kr efter att Herostratos anlagt en brand, vars avsikt var att vinna odödlig ryktbarhet. Efter det befallde domstolarna att hans namn skulle raderas ur alla skrifter, vilket de uppenbarligen misslyckades med. Idag återstår endast mindre ruiner av Efesos templet och den staden som vi kan se idag grundades på 300-talet f.Kr. av Alexander den store. Här sägs det även att jungfru Maria tillbringade sina sista år i livet och att evangelisten Johannes begav sin från ön Patmos för att ta hand om henne, den delen av Efesos kallas för just ”Maris hus”.


Mer att skåda

Här finner du också restaurerade målningar, en teater som huggits ut ur berget, Hadrianus templet, Herkules port, Celsusbiblioteket och den Stora Teatern som placerar 25 000 åskådare.

efesos-biblotek.jpg

Den Stora teatern använder man fortfarande idag för bland annat konserter och andra föreställningar. Stället ligger 8 mil söder om Izmir.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter