Hagia Sofia - Heliga Visdommens kapell

Hagia Sofia eller också kallad ”den heliga visdomens kapell, är en sevärdhet som är intressant ur ett historiskt perspektiv. Den byggdes från början till en kristen kyrka för över 1400 år sedan, men omvandlades till en moské efter Konstantinopels fall på 1400-talet. År 1934 blev moskén ett museum som det än är idag.

HagiaSofia.jpg

På själva platsen som Hagia Sofia står på fanns det under antiken ett Apollotempel. Runt 300-talet bestämdes det att man skulle riva alla hedniska tempel och istället bygga kyrkor. Några saker från den tiden finns kvar, så som bönenichen mot Mecka och predikstolen. Mycket är original i moskén, trots att jordbävningar i flera omgångar förstört någon liten del av kyrkan.


Hagia Sofias utseende

På utsidan av Hagia Sofia kan man tycka att den är ganska massiv och nästan ful, men inuti ger den ett egendomligt intryck. Det krävdes stor skicklighet av arkitekterna och byggarbetarna på denna tid då kulramen och vinschen var de mest avancerade hjälpmedlen. Även de hantverkare som dekorerade kyrkan var de skickligaste man kunde finna, de lät de huggna stenblockens egen skönhet utgöra en viktig del av dekorationerna och i taket glimrade gyllene mosaiker.

hagia-sofia-inuti.jpg

Inne i moskéns centrala rum täcks taket av en mäktig kupol och omges av gallerieri höga två våningar. Den ursprungliga mosaiken sitter kvar och de mångfärgade marmorplattorna återspeglar ljuset från de många fönstren och levande ljusen som finns inne i rummet. Moskén har en otrolig skönhet, ingen byggnad kan överträffa den, varken i storlek eller i proportionernas harmoni. Upplevelsen är verkligen magisk här inne.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter