Kayaköy - Spökstaden

Kayaköy är en by som ligger 8 km söder om Fethiye i det sydvästra Turkiet, där levde anatoliska grekisk talande kristna fram till år 1923. Kayaköy beboddes helt utav grekiska ättlingar men som tvingades flytta tillbaka till sina förfäders land vid den stora utlämningen 1923. Denna numera spökstad har bevaras som en museum by och består av 100-tals nedgångna men fortfarande mestadels intakt grekisk stil på husen  och kyrkorna som täcker en liten bergssluttning.

Denna plats byggdes för den antika staden Carmylessus på 1800-talet. Men efter det grekisk-turkiska kriget, övergavs Kayaköy av befolkningen då ett avtal undertecknats av den turkiska och grekiska regeringarna år 1923. Men många utav byggnaderna skadades under Fethiyes jordbävning år 1957.

kayakoy.jpg

Nu tiden

Kayaköys befolkning år 1900 var ungefär 2000 st. och nästan alla var grekiska kristna. Nu finns det ett urval av hus kvar, som har restaurerats upp. Kayaköy byn fungerar nu som ett museum och är ett historiskt monument för turister och för de som besöker Fethiye och närliggande Ölüdeniz. Omkring 500 hus finns kvar som ruiner och är nu under skydd av den turkiska regeringen. Däribland 2 st. grekisk-ortodoxa kyrkor som alltid kommer att förblir de viktigaste sevärdheterna i spökstaden. Det finns nu ett privat museum byggt på stadens historia och i mitten utav byn står en fontänkälla som är från 1700-talet. Kayaköy har antagits av UNESCO som en World Friendship and Peace Village.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter