Myra - St. Nicholas (tomtens) hemstad

Här bodde jultomten. Sankt Nikolaus, sjömännens skyddshelgon och förebilden för jultomten, som var biskop i Myra på 300-talet.

St. Nicholas var när han levde, en väldigt godhjärtad man som alltid ställde upp för människor som behövde hjälp, vare sig de var fattiga eller uteliggare. Det sägs att han hjälpt tre systrar från att säljas till en bordell genom att ge systrarna var sin påse med guld. Det sägs även att han släppte ned små tygpåsar i hem med fattiga flickor, för att de skulle kunna få råd att gifta sig.


myra.jpg
Staden Myra

Myra var förr en gammal grekisk stad i Lykien, som under en tid var landets huvudstad. Staden Myra heter på turkiska Demre. I den här antika staden finns det en mängd historia och staden innehåller många fornlämningar. Bland annat ligger Akropolis där på den västra sidan och du finner även inhuggna klippgravar, efterliknande trähus med pelare utanför fasaderna.


En välbesökt plats

Staden Myra är idag en välbesökt plats som många besöker för att hedra det givmilda och beskyddande helgonet Sankt Nikolaus. I dag heter staden numera Demre och Sankt Nikolaus grav och kyrka är väldigt populära turistmål, som ligger precis mitt inne i det moderna Demre.

Det finns fortfarande mycket som är dolt under sanddynerna i denna stad och precis intill platsen ligger en vacker, oändlig strand med få besökare. Dock brukar varje sommar arkeologer alltid gräva i någon sektor.

Myra ligger 15 mil sydväst om Antalya.


Teatern i Myra

Teatern av Myra är välbevarad och har 35 st. sammanhängande rader av sittplatser. Teatern förstördes under en jordbävningen som ödelade staden, men byggdes upp kort tid efteråt, genom generositeten av Opramos av Rhodiapolis.

Någon gång senare så blev teatern ändrad så att den kunde användas som en arena till gladiatorspel. Det finns nu 6 rader av säten ovanför och 29 st. under. Dessa rader är en betydande del av byggnaderna ännu.
Förr var fasaden var rikt utsmyckade med teatermasker och representationer av mytologiska scener och personligheter.

Läs om fler sevärdheter i Turkiet


Gravkammarna i Myra

Myras många begravnings monument är extremt imponerende. De är rikt utsmyckad på utsidan och de monument som ligger på den södra sidan av staden, som är uthuggen ur det mjuka berget är hittills mycket välbevarade.


tomten.jpg
St.Nicholas kyrkan i Myra

Sankt Nikolaus är ju ursprunget till vår Santa Claus och hade sitt arbete i Myra / Demre. Efter hans död så restes ett monument över han utanför byn, som var ett centrum för denna region. Senare byggdes även en kyrka i Myra, till hans minns. Det är en väldigt fin kyrka och känns väldigt speciell eftersom den är tillägnad Tomten.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter