Pamukkale

bada-i-pamukkale.jpg

Pamukkale betyder på svenska: bomullsfästning och när du väl befinner dig på platsen förstår du varför den heter just Pamukkale. Här flödar varmt kalkvatten ner för en 100m. hög klippvägg. Här har det formats små terrasser från de vita kalkavlagringarna.

Detta är det mest populära utflyktsmålet i hela Turkiet. Dock har detta inneburit att det blivit nedslitningar och uttorkning på några områden av hällarna, på grund av att turister varit för hårdhänta mot de sköra avlagringarna som skapats av naturen.

Man har därför gjort ett försök att bevara detta område, genom att förbjuda badningen på klippavsatserna. Man får istället bada i de konstgjorda termalbaden som ligger alldeles intill och dessa bad sägs ha en välgörande effekt på hudsjukdomar.


Kleopatrasbassäng

Något som är utöver det vanliga är att bada i Kleopatra bassängen, där man kan simma i det kristallklara vattnet från 2000 år tillbaka, från drottning Kleopatras tid. Att simma i just denna bassäng kostar en liten extra peng, men det kan det kanske vara värt?!

Pamukkale ligger 350km från Alanyas centrum eller om du väljer att åka från Denizli är det bara 20 km. därifrån norrut.


pamukkale-index.jpg
Myten om Pamukkale

Vid sluttningen av Cökelezbergen vid nuvarande Pamukkale levde en fattig skogshuggare med sin enda dotter. Dottern hade så många bölder i andsiktet att hon aldrig såg sig i spegeln eller speglade sig i vatten. Det sägs att hennes utseende var gräsligt, för alls som såg henne komma gående vände bort ansiktet. Dottern blev väldigt sorgsen på grund av sitt utseende och valde att isolera sig från människorna. Hon blev med tiden så olycklig att hon en dag kastade sig nerför berget och hon hamnade då i en travertinpool som var full med varmt vatten och gyttja, där låg hon medvetslös en lång tid. Under den tiden åstadkom det varma vattnet underverk, och när hon steg upp var hon bländande vacker.

Samtidigt befann sig en furstes son i områdena och när han såg henne ligga där i vattnet blev han slagen av hennes skönhet. Han tog henne med sig hem och det slutade med giftermål och att de levde lycka i alla sina dagar.Allt sedan dess har kvinnor kommit till Pamukkale för att bli vackrare och kanske till och med hitta sin egen prins.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter