Varför startade slaget om Troja egentligen?

Jo, det hela började med att Eris, som var tvedräktens gudinna inte blir inbjuden till ett bröllop för att hon bringade olycka med sig vart hon än kom. Som hämnd gav hon sällskapet ett gyllene äpple som gåva till den allra vackraste. De 3 största gudinnorna hävdade alla att äpplet skulle tillhörde just dem. Gudinnorna var: Hera, hustru till Zeus och alla gudars drottning, Athena visdomens gudinna och Afrodite skönhetens gudinna. Under tiden som grälet pågick om vem som var den vackrast, föddes i Trojas palats en prins av drottning Hekabe och son till kung Priamos, prinsen döpte man till Paris. En siare spådde att Paris skulle leda till att Troja gick under, så kungen Priamos beordrade en tjänare att bära ut Paris i vildmarken och lämna honom där att dö.

troja-slaget.jpg

Han hittades dock av en herde och växte upp som dennes son. När Paris blivit fullvuxen blev han mycket vacker och gudinnorna som fortfarande var osams såg Paris och bestämde sig för att låta honom bestämma vem av de 3 som var den vackraste. Gudinnorna mutade honom med visdom och rikedomar, men Paris skattade åt deras erbjudanden och gav äpplet till Afrodite vars löfte var att han skulle få världens vackraste kvinna till hustru.

Världens vackraste kvinna

Denne kvinna som Afrodite menade var den vackra Helena. Hon var under den tiden gift med Menelaos, kung över Grekland. Paris reste därför till Menelaos Palats och blev där varmt mottagen. Den vackre Helena som inte själv fått välja sin make, blev upp över ögonen förälskad i den vackre Paris. Det slutade med att hon lämnade sin make, sitt barn och sin ärbarhet för att följa med Paris på hans skepp tillbaka till Troja. När kungen av Grekland upptäckte detta greps han av raseri och tillkallade alla kungar över öar runt om Grekland och bland annat Spartas kung. Han bad dem följa med honom i strid mot trojanerna och bland dem som följde med honom fanns den listige Odysseus, Agamemnon, Nestor och Akilles.

Akilles var en halvgud och som nyfödd hade han blivit doppad i floden Styx av sin mor. Genom detta dopp blev han odödlig i strid. Men alltför sent insåg hans moder att hans häl hade täckts i hennes grepp och därför inte var skyddad.

Att veta detta stärkte den trojanska hären och för 1:a gången på många år stod de stora stridshärarna ansikte mot ansikte. Men i en tvekamp där Paris skulle möta Menelaos i en uppgörelse att kriget skulle vara över när deras tvekamp var över. Dock lade sig Afrodite i striden och gjorde Paris osynlig och medan satt vackra Helena på sitt rum och önskade att hon vore död. Det var endast kung Priamos som tyckte om henne, därför att trojanerna ansåg att hon som var orsaken till kriget.

Kunde varit över

Vid det här laget kunde kriget ha varit över, men än en gång lade sig en gudinna i. Den här gången var det Athena som gav styrka till grekerna och fick dem att på nytt anfalla trojanerna och det var då krigets hårdaste slag började. Till en början vek trojanerna tillbaka mot Troja. Men Hektor, trojanernas störste krigare och Paris äldste bror kom ner från staden och hjälpte sina män så pass att de drev tillbaka grekerna ända till strandbrynet. I desperation gick Patroklos till sin kusin Akilles och bönföll honom att han skulle få leda männen ut i strid eftersom Akilles själv vägrade. Lite motvilligt gick Akilles med på detta och Patroklos tog på sig Akilles egen rustning.

Det här slaget pågick ett tag men till slut så lyckades Hektor, trojanernas Krigare döda Patroklos. När detta skedde svor Akilles att hämnas genom att själv döda Hektor och i stridens hetta fick Akilles syn på Hektor och kastade sitt spjut som träffade rakt på Hektors hals. Allt förnuft hade vid det här laget försvunnit från Akilles och förblindad av all sorg och hämndbegär stack han ett rep genom Hektors kropp och släpade honom efter sin vagn i 12 dagar. Det här gjorde både trojaner och gudar upprörda, så Kung Priamos tog en fullastad vagn med pengar och begav sig till Akilles för att köpa fri Hektors kropp. Akilles gick då med på uppgörelsen tillslut så fick Hektor en riktig begravning. Men så en dag 10 år efter att striderna börjat, sköt Paris i väg en pil som träffade Akilles rakt på hans häl. Denna träff dödade honom och striden om vem som skulle få hans kropp påbörjades och som vanns av grekerna


Fest till Akilles ära

Grekerna höll en stor begravningsfest till Akilles ära men grekerna var väldigt nedstämda, eftersom de var medvetna om att trots att de hade stridit och kämpat 10 år var de inte närmare en erövring av staden Troja och Helena, än de varit från första början. De hade förlorat många av sina nära och kära, så de gick till sin siare som sa: ”hämta bågskytten på ön Limnos, för utan hans hjälp kan ni aldrig ta över Troja”.

Denne man hade 10 år tidigare blivit lämnad av grekerna på denne ö eftersom han hade blivit biten av en giftig drake man trodde att han spred sjukdom bland de 2:a grekerna. Man åkte nu tillbaka och hämtade denne man och förde honom till Troja. Han avlossade där en giftig pil som träffade Paris i handen och giftet spred sig, snart föll Paris ned och kvinnorna sörjde över hans död. Även fast Paris nu var död gav trojanerna ändå inte den vackra Helena tillbaka till hennes rätta äkta man. Man var rädda för att hon skulle gå en grym död till mötes, så därför tog en av Paris kvarlevande bröder hand om henne. Striderna fortsätter och ingen kunde någonsin se ett slut på detta krig.

Men då sade grekernas siare: ”eftersom ni inte kan besegra trojanerna med er styrka måste vi besegra dem med list ” Därför sådde Athena ett frö till en idé i Odysseus huvud, den idén var att de skulle skapa en trähäst, en enorm trähäst med en ihålig kropp. Inuti kroppen skulle de modigaste männen i krigshären gömma sig och vara fullt beväpnade. Sedan skulle resten av krigshären gå ombord på sina skepp och segla iväg som om de begav sig av hemåt, men de skulle inte längre än till ön Tenedos (som låg en bit utanför kusten). Där skulle de ligga gömda. Trojanerna skulle förmodligen någon gång komma ut ur staden för att se om det trojanskalägret verkligen var övergivit och undra varför den stora hästen blivit tillverkad och sedan kvarlämnad. En av grekerna, Sinon skulle därför stanna kvar för att bli upptäckt och berätta för trojanerna att grekerna gett upp och seglat hem.

Det tog ett tag men det blev som de planerat, de gick ned till lägret och iakttog misstänksamt den stora trähästen. De fann den modige Sinon som blivit kvarlämnad och han lyckades övertyga kung Priamos att hästen var ett offer till Athena. Därför drog man in hästen till den inre gården till Athenas tempel. Människorna i Troja sjöng och dansade av glädje över att kriget var slut. Men när mörkret kom seglade grekerna tillbaka och när Sinon fick tecken från grekerna att de var klara att anfalla öppnade han trähästen och den stora porten till Troja seger stod klar.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter