Taurusbergen

Taurusbergen är en bergskedja som sträcker sig genom Turkiet och på turkiska kallas de: Toros Daglarn eller Bulgar-Dag. Bergskedjan sträcker sig från Egridirsjön i väster till Eufrat i öster. Många utav Taurusbergens toppar sträcker sig över 3500 m. över havet och den allra högsta toppen är Aladag som har en höjd på 3756 m. Taurusbergen har faktiskt fått ge namn åt bergsområdet på månen som blev kallat för Montes Taurus.

taurusbergen.jpg

Alldeles bakom staden Alanya sträcker sig de ståtliga Taurusbergen på en höjd av 3500 m. och det högsta berget i närheten av Alanya heter Cebel Ires och är 1649 m högt. Taurusbergen är otroligt vackra med alla dess granar, djupa dalar och vattenfall ur bergsklippor. Ända in i mitten på juni så rinner smältande snö nerför berget ner i vattenfall och floder.


Libanonceder

Runt Taurusbergen finner man libanonceder som är en trädsort. Trädet var så populärt under forntiden eftersom att träet behåller doften i århundraden och stöter bort småkryp, därför utrotades nästan denna trädart och idag växer de enbart på några få ställen i världen. I Libanon, Cypern, Algeriet, i odlingar i USA och i Turkiet (Taurusbergen) är de ställen i världen som de fortfarande växer vilt på.

Träden kan blir upp till 40 m. höga, de bildar vackra våningar av grönska med en vacker ljusgrön ovansida och en mörkare svartgrön undersida, stammen är rödaktig. På träden växer även uppåtstående kottar, som först blir blågröna och sedan bruna, de kan bli upp till 12 cm. långa.

Djurvärlden uppe i Taurusbergen är livlig, här finns: brunbjörn, lodjur, vildsvin, varg, gems, vildget, räv och mufflonfår.


En favorit hos turister

Taurusbergen är så klart en favorit bland turisterna i Turkiet och en rundtur kring områdets skönhet är en väldigt uppskattad utflykt. Att ta en Jeep safari upp i bergen är att rekommendera och det brukar även vara populärt bland turkarna själva. Detta för de väldigt populära restaurangerna som ligger utströdda efter bergens alla vattenfall. I dessa restauranger kan du njuta av den otroligt färska öringen, medans du kyler dina fötter i vattnet. Eftersom att bord och stolar är placerade i det uppfriskande vattnet.  

Klimatet i Turkiet

Växt och djurliv

Ataturk

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter