Troja i Turkiet

Troja är en stad i det antika Grekland, nuvarande Turkiet och blev berömt genom Iliaden. Utgrävningar som gjorts här har visat att det funnits 9 olika städer på samma plats. Troja sägs vara den mest utgrävda arkeologiska plasten i hela Turkiet.Troja ligger 32 mil norr om Izmir.

troja.jpg

I 1000tals år trodde de flesta människorna att Troja var ett påhitt av Homeros, en dikt eller en saga. Men den tyske amatörarkeolog Heinrich Schliemann, var däremot övertygad om att staden Troja fanns. Så på 1860-talet började han gräva och hittade då staden. Nuförtiden löper en tät trafik av turistbussar hit.


Den trojanska hästen

troja-hasten.jpg

En trojanska hästen är en del av legenden om det trojanska kriget. Enligt legenden hade belägringen av Troja varat i tio år, när grekerna kom på en krigslist bestående av en gigantisk ihålig trähäst. Hästen byggdes av Eneus och den fyllde man med grekiska krigare under ledning av Odysseus. Resten av flottan låtsades segla bort, men egentligen gömde de sig bakom Tenedos(en turkisk ö). En grekisk spion vid namn Sinom, låtsades vara en kvarlämnad slav och berättade därför för trojanerna att hästen byggts som ett offer åt Athena och att man hade lämnat kvar den i hopp om att trojanerna skulle tillkalla sig hennes vrede och därför bränna den. Trojanerna släpade därför in hästen i staden till och just till Athenas tempel, trots att några satt sig emot förslaget. För att fira grekernas avtåg ställde man till en stor fest och då trojanerna hade somnat smög krigarna ut ur hästen och öppnade stadsportarna åt den grekiska hären, som då hade återvänt under tiden. Staden blev då plundrad och bränd och de flesta män dödades och kvinnorna tog man till slavar.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter