9 Smarta Shoppingtips

Om du är duktig på att förhandla så kan du göra mycket fynd i Turkiet

shopping-turkiet2.jpg

1. Försök att inte handla under de första dagarna av din semester, det är viktigt att du först har total kontroll på valutan innan du ger dig ut!

2. Det är en fördel att handla på morgonen när försäljarna har mycket tid för just dig. För i Turkiet tror de troende på att det är gud som sänt dem dagens första kund och att detta möte ska föra lycka för resten av dagen. Man bör därför få ett bra bemötande den tiden på dygnet.

3. Försök att undvika att gå in i en butik där de hämtar in dig från gatan, dessa försäljare vill ofta pressa dig att köpa något och vill du själv inte det kan detta möte bli mycket negativt.

4. Tänk på att alltid försöka få försäljaren att lämna ett utgångspris först innan du frågar vidare om varan. De kan annars bli väldigt griniga om man använt förmycket av deras dyrbara tid till att försöka sälja dig en vara som du till slut inte vill köpa på grund av ett för högt pris.

5. Man ska alltid pruta, dock undantag vid köp av mat/livsmedel. Om du är skicklig kan du lyckas med att få ner priset med 50 %. Du ska aldrig nöja dig med att få ”best price only for you” utan var tålmodig och försöka lite till. Det kan löna sig!

6. Om du blir erbjuden något att drick under dina köp, så ta gärna emot (vatten, dricka, te) för du behöver inte känna något köptvång för att du blivit bhjuden på något drickbart. Men ett undantag finns det om du bli bjuden på alkohol finns det en förväntan om försäljning

7. Vanligtvis är försäljaren trevliga och ärliga, du behöver inte vara orolig för att ha blivit lurad till att köpa en kopia till orginalpris. Det finns oftast ett sammanhang bakom priset och äktheten på din köpta vara.

8. När du väl ska betala varan bör du veta vilken kurs det är som gäller och du kan eventuellt bli lånad en miniräknare, för att räkna ut beloppet i svenska kronor.

9. Om du köper mattor eller smycken så ska du alltid be om att få en garanti med affärens namn på som bevis.


shopping-turk.jpg
Läs mer om Turkiska mattor här

Ataturk

Brottslighet i Turkiet


Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter