Turkiska mattor

5 saker du ska tänka på innan du köper en turkisk matta är att...


1.
Se om den turkiska mattan ligger rakt på golvet, utan utbuktningar och vågor.

2. Kontrollera att mönstret är välbalanserat, kanterna av samma dimension och ändarna av ungefär samma bredd på mattan.

3. Färgerna på mattan ska vara klara och inte övergå i varandra.(mattans ålder avgörs av färgen, vävnads kvalité och mönster).

4. Kontrollera ”luggen” på mattan för att ta reda på om ytan är färgad och titta även efter tecken efter lagningar (det kommer att synas om du tittar på baksidan) En gammal matta får så klart vara upprustad men lagningarna får inte vara för synliga.

5. Se efter att mattan är utrustad ett litet ”blysigill” det visar att den får exporteras och glöm så klart inte att pruta och be om ett kvitto!

matta.jpg

Turkiska mattor

Turkiska mattor är något speciellt för landet, den urgamla konsten att väva dessa mattor har gått i arv från generation till generation. De tillverkades från början för att ge värme och att utsmycka hemmet, till brudkistan eller som gåva till en moské. Det finns 2 stycken sorters turkiska mattor att köpa:

Halı:
De mattorna är knutna
Kelim: De är slätvävda av vertikala och horisontella trådar.

De flesta turkiska mattorna som säljs är kelim vävda, eftersom halı mattorna är mycket dyrare och nuförtiden mer sällsynta.

För att se om en turkisk matta är hand knuten kan man vika mattan så att baksidan kommer mot baksidan. Om man då ser knutarna på framsidan och det inte går att dra ut ”luggen” är mattan handgjord.


Hur man vet att en matta är äkta

Läs om shoppingen i Turkiet

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter