Te och Kaffe i Turkiet

Den svenska traditionen med att dricka kaffe förmedlades från Turkiet tack vare Karl XII. Han tog nämligen med sig kaffebönor och en Ibrik (en speciell kastrull). Och med tiden så har vi svenskar kommit att bli ett kaffedrickande folk, men sveriges kaffekultur är inte ens i närheten av kaffe som en gång hämtades hem ifrån Turkiet. Det turkiska kaffet är väldigt starkt och smakrikt. Det bryggs från ett väldigt finmalet kaffe av speciellt lättrostade och söta bönor.

kaffe2.jpg

När turkiskt kaffet tillagas så tillagas det i en Ibrik och först läggs sockret i, sedan fylls det på med vatten, för att till sist toppas med det malda kaffet. Ibriken värms sedan upp och kaffet börjar då att skumma. Skummet rörs då ner ett par gånger för att till sist tas bort. Det turkiska kaffet är nu klart och det ger en rund och mycket stark smak.

Det turkiska kaffet är ett perfekt slut på en riktigt god middag. För kaffet piggar upp utan att vara det minsta beskt. Turkiskt kaffe utan socker kallas för: orta och ett mycket sött kaffe kallas för: sekerli. När du dricker turkiskt kaffe, tänk på att då inte dricka upp allt i koppen eftersom att botten består av sump.


Te i Turkiet

I Turkiet är te något utav en nationaldryck, det dricks starkt, sött och varmt i glas och kokas väldigt länge i vatten och det har sitt eget speciella namn: çay. Turkiet är en stor te-odlarnation och det mesta utav produktionen går åt till den inhemska konsumtionen.

te.jpg

Te är en vardagsdryck och det dricks både under dagen och kvällen. Eftersom att många muslimer inte dricker den inhemska rakin eller vin till maten, så är te en vanlig måltidsdryck. Det dricks även istället för läsk under de varma dagarna. Dessutom bjuds ofta kunder på te i affärer, t.ex. inför en förhandling om priset på en vara.

För att få det turkiska teet på ditt hotell och på en restaurang, kan det vara värt att be lite extra om det. Annars kan risken vara stor att du serveras det engelska teet, det vill säga en kopp kokande vatten och en tepåse vid sidan om.

Läs mer Om maten i Turkiet

Läs mer Om andra drycker i Turkiet

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter