Turkiets alldeles egen Kebab

Kebab i Turkiet, är inte samma kebab som vi i Sverige kallar kebab.

I Turkiet finns det flera olika sorters kebab. Kebab äts i hela Turkiet, men regionerna har sina egna specialiteter och är just Turkiets nationalrätt.

Kebab hittar du i de flesta gathörn och är något som du borde prova när du väl är i Turkiet. Priset på en kebab är inte alls dyrt de kostar runt 20-30 kr.

Rätterna finner du i en mängd olika variationer och serveras som grillspett, i en gryta, i lerkrus eller som en kebabtallrik tillsammans med lök, sallad, såser och strips, ris, bulgur eller varför inte potatismos.

shish-kebab.jpg

Lilla Kebabskolan

Döner kebab är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som pressats samman med hjälp av fett, detta läggs över ett franskt bröd (ett slags pannkaksbröd) tillsammans med kryddor, lök och sallad, som sedan rullas ihop till en rulle. Eller över franskbröd som är tärningsskuret och i ”dürüm” där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

index-kebab.jpg

Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Adana kebab är starkt kryddat oxkött. Det grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med tomat, paprika eller grönpeppar.

Patlican kebab eller aubergine kebab, är som sis kebab, fast precis som det låter: aubergine spett varvat med kött som grillats.

Sharwarma kebab: Grillat kyckling eller lammkött skuret i småbitar, serveras med sallad i pitabröd.

Adana kebab: Färsrullar av kalv och lamm som är ganska kryddstarka och som grillas.

 

Läs mer om dryckerna som serveras i Turkiet

 

 

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter