HAMAM - Turkiets svar på det skandinaviska spaet

När man åker till Turkiet måste man bara passa på att testa hamam det turkiska badet.

turkiskt-bad.jpg
Hamam är en traditionell ångbastu och du hittar dem i alla städer.

Traditionen med att gå till hamam härstammar från koranens krav på renlighet.


hamam.jpg

Hur ett besök på hamam går till...

Det skiljer sig faktiskt lite från hamam till hamam, men vanligtvis brukar det gå till så här: Man börjar med att byta om till badkläder och får en ”pestemal” (en rutig tyghanduk) virad runt höfterna och ett par tofflor att gå med på det heta golvet.

Därefter duschar man och kliver in i en bastu, precis sådana som vi har i Sverige, när man känner sig nöjd där går man vidare till en ångbastu och svettas lite.


Skönt på marmorbänken

Inne i ångbastun brukar man inte bli långvarig, eftersom det är så pass fuktigt där blir det lite tungt att andas. När du känner dig nöjd med ångbastun kliver du in till själva marmorrummet (behandlingsrummet) där man får lägga sig på en marmor bänk och bli skrubbad med en speciell handske, på fram och baksidan av kroppen.

kvinna-hamam.jpg

Behandlingen börjar när kroppens porer öppnar sig på grund av den fuktiga luften, vilket medför att det mesta av smutsen kan tas bort med hjälp av denna speciella handske.

Efter en sköljning blir kroppen insmord i tvål och åter igen grundligt skrubbad. Här kommer det visa sig snabbt att du faktisk inte är så ren som du kanske trodde. För snabbt fylls vattnet och tvålen med hudens många små orenheter och avlagringar.

Efter ”tvättningen” avslutas det med en oljemassage där leder och muskler mjukas upp. Detta är en helt perfekt avslutning på ett par härliga timmar!

Behandlingen tar dryga 1 tim. och kostar ca: 100-200 kr. Resultatet blir en otroligt ren och mjuk hud.

Man bör besöka hamam det första man gör när man kommer till Turkiet, för att solbränna håller betydligt längre när du kommit hem och tro mig du vill inte bli skrubbad när du nyss varit ute i solen!


Läs om sevärdheter i Turkiet

Shopping i Turkiet

Turkisk afton

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter