Turkiets valuta

En ny Turkiet valuta såg sitt dagsljus  den 1:a januari 2005, valutans namn hette YTL och står för Yeni Türk Lirasi eller översatt på svenska: "ny turkisk lire". Det kom också en mindre valuta enhet med namnet YKR, (Yeni Kurus).  Turkiets parlament genomförde ett förslag den 31:e januari 2004 och gav då tillåtelse till att ta bort de tidigare 6 nollor från den dåvarande valutan som var den turkiska liran.

Läs om Brottsligheten i Turkiet

Genom en valutareform ändrades valutan även den 1:a januari 2009 och den s.k. "nya" turkiska liran Türk Lirası (TL) ersatte den tidigare liran som drabbats av hög inflation genom åren. När man bytte  var omvandlingen 1 TRL = 1 000 000 gamla lira (valutakod TRL). Precis före Turkiet valutabytet var 1 milj. lira värd ungefär 0,55 EUR och 5 SEK och det var då den sämst värderade valutan i världen, trots att det har funnits lägre värderade valutor.

turkiskalira.jpg

De pengar som finns i turkiska lire är:

I mynt finns: 1 lira (TL)

I små mynt: 1, 5, 10, 25 och 50 kuruş

I sedlar: 1, 5, 10, 20, 50 och 100 TL

Valutan i Turkiet

Ett restaurangbesök kostade då ungefär 5-30 milj. TRL. Den nya liran däremot har hållit en stabil kurs mot euron och sedan den 1:a januari 2009 kallas valutan återigen endast för turkisk lira (TL).

Turkiska Lira är den valutan som används i Turkiet den förkortas TL vilket betyder Türk Lirası. Turkiets valuta används också i den turkcypriotiska delen av Cypern.

Turkiets valuta ges ut av centralbank den s.k. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) som grundades år 1932 och ersatte då den tidigare Osmanska banken. TCMB omorganiserades år 1970 och har nu huvudkontoret i Ankara.

Alla Turkiets valutasedlar har ett porträtt av Mustafa Kemal Ataturk som de haft på sina sedlar sedan 1926. Mustafa Kemal Ataturk grundade det moderna Turkiet och var landets förste president från och med den 29:e oktober år 1923 och fram till sin död 1938.

bank.jpg

Atatürk genomförde en omfattande reform och förde Turkiet i västlig riktning, han införde bland annat det latinska alfabetet och många religiösa ämbeten avskaffades. Han moderniserade också det turkiska språket ifrån det arabiska och persiska inflytandet. Turkiskan blev det språk som man talade i skolorna och Atatürk ändrade även böneutropen till turkiska språket, men som dock ändrades tillbaka efter hans död. Atatürk var under sin tid ledare för der Republikanska folkpartiet i Turkiet och än idag är Atatürk en stor symbol för det moderna Turkiet.


I Turkiet är som sagt var valutan Turkiska Lira (TL) som gäller och det kan vara bra att växla pengarna innan man åker till Turkiet, eftersom att växelkursen är lite sämre i Turkiet än i Sverige. Men det fungerar också bra att ta ut pengarna på bankomater för den som har tillgång till ett visa kort.

Det går så klart bra att handla med Euro i Turkiet också!

Läs mer om bankerna i Turkiet

Läs mer om Turkiska lira

Kulturen i Turkiet

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter