Härliga Sevärdheter i Alanya


grotta-Alanya.jpg
Damlatasgrottan

Som ligger precis i början på Kleopatrastranden, den här grottan upptäckte man, så sent som 1948. Om du tycker om vackra stalaktiter och hör luftfuktighet och hemsk värme, så är det här absolut något för dig. Personer med hjärtproblem rekommenderas inte att gå dit. Här är det öppet alla dagar utom måndag mellan kl. 10–19.


Ehmediye

Är en liten by som du passerar på vägen upp mot borgen, här sitter gamla turkiska damer utanför sina hem längs med vägen och väver dukar som de försöker sälja till turisterna. Längs med byn finns även flera små mysiga restauranger där man bland annat lagar börek.


Taurusbergen

Denna bergskedja löper längsmed Turkiets södra kust och rymmer mängder av hemligheter. Här finns små byar, vardagsliv och en fantastisk utsikt över Alanya.

Läs mer om Taurusbergen


sevrdheter-Antalya.jpg
Aspendos

Världens bäst bevarade romerska teater, med platser till 15000 åskådare. Scenbyggnaden flera våningsplan, som också har fantastisk akustik, verkligt ett imponerande stycke arkitekturkonst. Under seldjukisk tid så användes teatern som rastplats för karavaner.
Avstånd: Alanya – Aspendos ca 90 km.


Delfinshow och Seapark

Det här stället ligger lite utanför Alanya och har en pool med ett konstgjort korallrev där det simmar fisk i regnbågens alla färger. Men innan man tar fram sin snorkel, så är det dags för en gigantisk delfinshow och den som vill får simma med dem mot en extra avgift.


red-tower.jpg

Kale

Den häpnadsväckande borgen som finns på berget i Alanya, muren till borgen slingrar sig flera kilometer uppför bergen och är i sig en unik syn. När man står uppe i borgen på plattformen (där fångar en gång i tiden knuffades ner mot klipporna) kan man skåda den otroliga utsikten utöver det turkosa Medelhavet.

Det är öppet varje dag mellan 10-19 för besökare. Man får själv välja om man vill bege sig till fots de 3 km. eller om man vill ta taxi eller lokalbuss, bussen går varje heltimme från turistkontoret.
Kizilkule (Röda tornet)

Det åttkantiga tornet som man finner nere vid fiskehamnen. Tornet byggdes 1226 av en syrisk arkitekt på order av sultan Alaeddin. Idag finner man ett museum här med gamla mattor och vapen. Här är det öppet alla dagar mellan 8-12 och 13.30-17.30 förutom måndagar då det är stängt.


Alanya Aquapark

Om man skulle bli trött på havet så finns Alanya Aquapark där man kan bada lite mer varierat, med vattenrutschkanor och annat. Här kan man tillbringa hela dagen, eftersom att det finns både finns restaurang och café, och de som inte vill bada kan koppla av i solstolarna. Alanya Aquapark ligger mitt i Damlatas och är inte svårt att hitta till.


Forsränning

Under uppsikt av professionella guider, och med all försiktighet på plats så ger man sig ut på floden i flottar med 10-12 personer i vardera. Tiden på floden är strax över 2 tim., men i priset så ingår det lunch, som man äter på land. Den som vill kan också prova på ”Body Rafting”, d.v.s. forsränning utan någon flotte.

Besök de tre sagolika vattenfallen


Perge

Är en utav de bäst bevarade romerska städerna längs sydkusten, väl utgrävd och med rika lämningar. Framför allt så är stadion sevärd, även badhuset, teatern och agoran (torget). Aposteln Paulus besökte Perge på en utav sina många resor. Perge är ett måste för den som är historiskt intresserade.
Avstånd: Alanya – Perge ca 100 km.

Läs om andra sevärdheter i Turkiet


Dimcaygrottan

Dimcay är en av världens djupaste droppstensgrottor, med sina dramatiska gallerier och osannolika formationer. När man har sett sig mätt på grottan så åker man vidare uppöver floden för att äta lunch och kanske ev. ta sig ett dopp. Det finns mycket att se efter vägen också eftersom man reser genomett vackert bergslandskap, med strålande utsikt och en frodig natur.


Selge

Längs efter vägen mellan Alanya och Side så finns det en avtagsväg som efter ca 40 km. mynnar ut i en storslagen naturpark. Här finns ruiner efter en antik stad och vyerna ifrån den slingrande vägen är helt fantastiska. Selge är mest berömt för sin imponerande romerska bro. För att ta sig till Selge så behövs det en jeep.
Avstånd: Alanya – Selge ca 70 km.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter