Sevärdheter i Antalya

hadrianusbagen.jpg
Hadrianusbågen

Är ett annat av Antalyas speciella landmärken och den helt bevarade triumfbågen reste man år 130 e Kr för att fira att den romerske kejsaren Hadrianus besökte staden. Triumfbågen finns halvvägs nedför gatan Atatürk caddesi och om du går rätt igenom bågen så träder du in i Kaleiçi.


Antalya-museet

Det här museet är det näst bästa i Turkiet, det efter museet i Istanbul, vilket är ganska stort. Rum efter rum är fyllda med antika statyer och andra arkeologiska lämningar som ger en förståelse för vilken vacker stad det antika Attaleia en gång måste ha varit. Inträdet kostar runt 80 kr. Öppettiderna är. 9-18 och har öppet alla dagar utom måndagar.


Kaleiçi´s museum

Det här rosafärgade museum är ett f int exempel på hur pampigt en turkisk rikeman kunde bo i gamla stan på 1800-talet. 3 st. av rummen i byggnaden har gjorts om till ett etnografiskt museum. Alldeles bredvid villan finner du en gammal kyrka som gjorts om till museum. Här är det öppet varje dag från juni till september tiderna: 9-12 och 14-19.30. Resten av året oktober-maj tider: 9-12 och 13-18.

gamla-stan.jpg
Gamla stan (Kaleiçi)

Kaleici, den gamla stan är helt underbar att gå omkring i och bara titt sig omkring. Detta ställe är ett nästan perfekt bevarat stycke historia med många gränder och små söta gamla ottomanska hus. Du hittar ingen vackrare stadsdel än så här i någon annan del av Turkiet. Här finns även den antika hamnen som heter yat limani, den måste bara ses, innan man kan förstå att det här faktiskt är den skönaste lilla båthamnen längs hela Medelhavet. Ett tips är att sitta en kväll på ett av tehusen som finns uppe på klippkanten ovanför hamnen det kommer att bli en oförglömlig kväll i ditt liv.


Yivli-minareten och Klocktornet

Detta minaret torn har blivit som en symbol för Antalya och är 38 m. hög. Vid ingången till gamla stan Kaleici, reser sig klocktornet upp mot skyn som en jättelik räfflad flöjt. Yivli betyder flöjt på turkiska. Tornet byggdes på 1200-talet av sultanen Alaadin Keykubad och vid sidan av minaret finns det speciella klocktornet Saat Kulesi och den gamla fästningsporten Kale Kapisi.


Cumhuriyet Meydani

Kallas för ”Republikens torg” som har den stora statyn av Kemal Atatürk, grundare av den turkiska republiken och landets förste president.


Atatürkparken, Inönüparken och Antalyas stränder

Båda dessa parker bjuder på en fantastisk utsikt över Bey Daglari och Medelhavet. Antalyas båda stränder ligger utanför Antalyas centrum. Den östra kallas Lara, och den västra Konyalti.

Läs om andra sevärdheter i Turkiet

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter