Mer om Fethiye i Turkiet

fethiye-stad.jpg

Fethiy är en av de mest populära semesterorterna och detta på grund utav dess extrema skönhet, belägen vid en vidsträckt bukt, full med små öar. Fethiye ligger mellan Antalya och Marmaris längsmed den Turkiska Rivieran, staden kallas ibland även för den Turkosa kusten. Fethiye är en traditionell hamnstad som har kvar sin karaktär trots sin popularitet. Här fortsätter livet längs samma rytmer och man är nästan omedveten om all turism. Fethiye har i dag ca 30.000 invånare och staden ligger på ruinerna av den antika Lykiska staden: Telemessos. Dessa ruiner kan bl.a. skådas vid kajen där man kan beundra amfiteatern, liksom en stensarkofag som finns inne i staden som härstammar från 400-talet f Kr. Och riktigt imponerande är de sirliga gravarna som är ända från den lykiska eran, dessa gravar har huggits ut ur klipporna på väldigt hög höjd och pryder staden även på avstånd.


Mycket förstörts efter en jordbävning

Tyvärr så förstördes många delar av Fethiye under en stor jordbävning som inträffade 1958, detta har lett till att stora delar av staden restaurerats, trots stadens stolta historia. Men ett landmärke som fortfarande finns kvar är dock det bysantinska fortet på toppen av en närbelägen klippa.

Fethiye har långa, torra och heta somrar med temperaturer omkring 30-40˚C. Medans de väldigt korta vintrarna är regniga och hyfsat milda, med temperaturer runt 10˚C. Vegetationen i Fethiye är vacker och doftrik med växter som bl.a. olivträd, asiatiskt ambraträd (som myrra utvinns av), myrten och akacior.

Restauranger i FethiyeStränder i Fethiye

Çalis Beach

Är en hotellkantad strand med ganska grumligt vatten. En väldigt lämplig strand att utöva vattensporter på för här finns en svalkande bris som är perfekt under de varma sommarmånaderna. Calis beach är känd för at ha en utav världens vackraste solnedgångar. Stranden hittar du 5 km. nordost om Fethiye. Med en minibuss tar du dig hit på 10 min.


Öludeniz

Detta är Turkiets mest fotograferade strand, för på botten av den blåa grytan flyter marina färgskalor ihop till kraftfulla paletter i jade och kylig lagun. Här är sanden mjuk och finkornig, men stranden är välbefolkad som en pendeltågsstation på en måndagsmorgon. Här kan du uppleva Turkiets bästa drakflygning från berget Baba Dag. Hit tar du dig med lokalbuss och det tar bara 30 min.

Läs mer om Ölüdeniz här


jersey-tiger.jpg
Butterfly Valley

Ligger i djupet av kustens skarpaste klyfta som liknar en blandning av landet Narnia och trollväggen. Den kallas fjärilsstranden för att mellan juni och september är dalen fylld av otaliga fjärilsarter i tusentals färger och detta är hem till den unika Jersey Tiger fjäril. Butterfly Valley är en halvanarkistisk hippiestrand som under dagtid får påhälsning av helyllecharter. Denna dal är en kajon med branta klippor som sträcker sig upp till 350 m. och är ungefär 3 -4 km lång. För att ta sig till denna strand måste du ta taxibåt antingen från Fethiye eller från Öludeniz. Ett alternativ för den äventyrslystne är att följa den branta och steniga sluttningen ned från den övre kanten av dalen, där går en vandringsled.


Se och göra i Fethiye


Utflykter

I omgivningarna runtomkring Fethiye så ligger många sevärda platser för den som är intresserad av historia. Här finns bl.a. ruinerna av en korsriddarborg och 2000 år gamla klippgravar. Söder om Fethiye ligger även den övergivna staden Kaya Köyu som en spökstad i det idylliska landskapet.


Kaya Köyu

Brukar kallas för Asiens mindre största spökstad. Här finns 2000 husruiner på en soldränkt sluttning. Detta ser verkligen ut som en slumrande spökstad, med alla husruiner, knotiga olivträd och den övergivna kyrkan Panayia Pirigotissa. För knappt ett århundrade tillbaka så var stan full utav liv och hade en grekisk befolkning på 3000 invånare och stället hette då Levissi. Under 1920-talet så kom bittra folkväxlingar och mindre Asiens greker skeppades över havet och byttes mot turkar bosatta på grekiskt territorium. Nuförtiden ligger platsen vemodigt vacker och övergiven, men ändå så berättar Kaya Köyu en historia om krig och familjers hastiga uppbrott.


Kabak

Kabak är destinationen för den som vill ha lugn och ro och uppleva naturen. Här finns inga asfalterade vägar, inget oväsen från nattklubbar, ingen massturism, bara bad och vidunderligt stjärnklara nätter. Varför inte övernatta här i ett tält eller bo på Kabak Nature Camp med avancerade och kuddförsedda slapparterrasser och biodynamisk mat! För tänk att få vaka upp till ljudet av havets stänk i viken och den friska doften av daggig tallskog. Detta är ett paradis för vandrare, naturälskare och livsnjutare. För Kabak erbjuder hisnande bergslandskap, avskilda stränder, kristallklart vatten, grottor, vattenfall och överflöd av oskadad flora och fauna, här hittar du många vackra vandringsleder.


Nattliv i Fethiye

Fethiye har en hel del barer utspridda över hela staden, den huvudsakliga koncentration är naturligtvis inne i centrum. När mörkret börjar skymma vevas musiken upp och dansgolven börjar fyllas och staplarna förvandlas till diskotek. Populära klubbar är Car Cemetery Bar, Deep Blue Bar and Ottoman Bar.

Om du letar efter ett lugnare ställe att smutta din drink på och koppla av ska du ta dig ur stadens centrum, På bergssluttningen ovanför amfiteatern är ett bra ställe där du kan få utmärkt utsikt, så ta en drink och betrakta solen som gå ner!

Om du vill ha mera fart, så ska du ta dig till Hisaronu som ligger strax utanför staden Fethiye. Här finns många andra diskotek barer och det är bara en kort resa med taxi eller dolmus. En del semesterfirare hävdar att Hisaronu är livligare än Fethiye, men det är beror så klart på vad du letar efter på din utekväll!


Shoppingen i Fethiye

Fethiye är bra för shopping och då ska du leta dig till de smala gränderna i gamla stan för att göra de riktiga fynden. Varje tisdag så finns det en stor marknad i Fethiye där det säljs allt mellan himmel och jord. Den största shoppinggatan är Paspatur som har flera gågator med vackra butiker som säljer guld och smycken, mattor, mattor och läder och bomull designer kläder.


Tips på fynd:

Olivolje tvål: är en naturlig tvål, som är handgjord, innehåller inga kemikalier och är väldigt bra för huden. Turkiska kvinnor har använt dessa i århundraden.
Godis: gjort på honung och nötter
Kryddor: Varför inte köpa snyggt förpackat kryddor
Te: i olika smaker, i former och färger.
Smycken: Ja guld, silver och ädelstenar kan du göra riktiga fynd på här.

Vill du ha lite shoppingtips?

Fethiye har flera fördelar, att den ligger placerad vid kustens vackraste plats, dess stränder som tillhör några av landets bästa. Därifrån kan du ge dig ut på dykturer, seglatser eller trekking. Dessutom har de en skojig saluhall där man pekar ut den fisk man vill äta och dessutom Fethiyes fasadbelysta klippgravar.

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter