Maten i Istanbul

Maten i Istanbul är en kollision mellan olika världsdelar. Här finns smaker, dofter och tillredningar som får det att vattnas i munnen. Vitlöksyoghurt med träkols grillad shishkebab, friterade musslor, pistage nötter, raki och vitt vin. Ja det turkiska köket är fyllt utav spännande smaker, kryddor och dofter. Köket är ganska starkt och ofta träkols grillat. Ljuvlig fisk, mängder av olika röror och kebab som är i världsklass.

restaurang-istanbul.jpg

Här är några tips på bra restauranger i Istanbul:


Bahçihan Oçakbasi

Här ska du inte låta dig luras av den enkla inredningen eller den låga prisnivån. Här kan middagen väl bli den bästa du ätit i Istanbul. Denna kvartersrestaurang ligger i backen nedanför Fatihmoskén. Här serverar suverän, kryddstark mat från sydost och gott om träkols grillade läckerheter. Ett tips är att börja med çoban salat, som är en bondsallad och doppa ditt bröd i kryddad: antep ezme. Beyti kebab, stark zümrut kebab och milda Siirt Pilav är favoriter bland huvudrätterna.
Adress: Itfaiye Cad 41/1


Imroz

I gränden Nevizades så ligger denna gamla och folkkära restaurang. Här står raki flaskorna alltid uppdukade och här finner du ett överflöd av turkiska smårätter s.k. mezes. T.ex. Kalamares med pepparrotssås, sardiner med dill, antep ezme, karides, friterade
småfiskar. Här serveras utmärkt mat och det är ofta fullsatt till sent in på kvällarna. Beställ in ett gäng med mezes och ett glas raki och du kommer att ha en trevlig kväll framför dig. Priserna här är ok.
Adress: Nevizade sokak 24


Sehzade Mehmed Sofrasi

Denna restaurang är beläget intill 1500-talsmoskén Sehzadi Camii. Här råder en unik och vacker miljö, med läcker mat, som t.ex. Halep kebab. Priserna här är ok.
Adress: Sehzadebasi Caddesi

Sevärdheter i Istanbul


Asitane

Detta är en förstklassig restaurang som ligger intill mosaikmuseet i Kariye. Här kan du äta som en sultan. Menyn innehåller bland annat Süleyman den stores favoriter. Här är det dyrt att äta mat.
Adress: Kariye Camii Sokak 18


Iskele

Detta är en förstklassig berömd fiskrestaurang på asiatiska Bosporensidan av staden. Restaurangen tillhör Istanbulbornas favoriter. Här får du en behaglig utsikt och det serveras sagolika fiskrätter, bland annat grillad havsabborre. Här är det dyrt att äta mat.
Adress: Çengelköy Vapur Iskelesi Yani 10


Refik

Är en stökig men trevlig restaurang. Här serveras kryddstarka mezes så som träkols grillad lever med röd chili, inlagda kronärtskockor och en smulig getost.
Adress: Asmalimescid Caddesi, Sofyali Sokak 10


Çitya
Sofrasi

Denna restaurang ligger i kvarteren just ovanför Kadiköys hamn. Restaurangen är specialiserad på kryddstark mat från sydost. Du plockar själv till dig smårätterna från en buffé och betalar efter vikten. Här finns bl.a. fyllda paprikor, kebab och yoghurtsoppa med lammkött.
Adress: Kadiköy, Caferaga, Güneslibache Sokak 43


Dar üzziyafe

Restaurangen ligger mittemot Süleymanmoskén. Från början var detta ett av komplexets soppkök men idag är detta en restaurang i unik miljö. Med en sval, pelarförsedd innergård som är riktad mot ett vackert kupoltak. Ottomansk husmanskost med t.ex. en ljuvlig kebab med yoghurt.
Adress. Sifahane Sokak 6

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter