kas.jpg

Mer om Kas i Turkiet

Kas ligger vid Turkiets sydvästra kust och påminner om en mindre lite bohemisk Grekisk stad. Det här en liten ort som många turister ännu inte hittat till. Till Kas kan man ta sig från både Dalamans flygplats eller Antalyas flygplats. Båda flygplatserna ligger på knappt 20 mils avstånd och det snabbast sättet är att ta taxi men det går även bussar (men som dock gör stopp på vägen). Resan hit tar ungefär 2 ½ tim. med bil på de betagande serpentinvägar från Alanyas flygplats och från Dalamans flygplats tar det ungefär 3 tim. Eftersom att det tar en tag att komma till Kas och att staden är så relativt liten då är denna lilla pärla förhållandevis oupptäckt. Det är faktiskt än så länge få skandinaver som åker till Kas, det är mest turkiska familjer och brittiska turister som har hittat hit. Eftersom området hört till Lykierna i 2000 år, kallas staden även för "Lykiska kusten".


Ögonbrynet

Kas uttalas ”Kasch” vilket betyder ”ögonbryn” på turkiska och namnet kommer av stadens utbredning i en böjd form (som ett ögonbryn), där den ligger längsmed de 500 m höga klipporna. Här njuter du av doften jasmin och av de färgsprakande blommorna, granatäppelträden och olivträden som finns överallt här. Trots att staden Kas är väldigt liten, så finns det gott om restauranger och många utav dem är så småa att man bokstavligt talat tror sig befinna sig hemma i invånarnas vardagsrum!

På sommaren är vädret varmt och torrt i staden Kas och det är inte ovanligt att temperaturen når 35 grader under dagen. Även vintrarna är varma här, alla fall under dagen, för på nätterna kan temperaturen däremot krypa ner till under 10 grader.

kekova-kas.jpg
Stränderna i Kas

Det finns inga riktiga sandstränder i Kas, men däremot finns det klippor och bryggor som du kan sola på. För den som tycker om att bada så kan man hoppa ifrån klipporna för vattnet är djupt! Det finns en trevlig ansats nedanför hotellet Kas. Vill man ha variation så kan man t.ex. göra en trevlig badutflykt med en båt från hamnen i Kas. Där kan man ta en båttur ut till den grekiska ön Kastelorizo eller till den närliggande, mycket vackra antika staden Kekova som delvis ligger under vatten vid en ö utanför byn Simena.

Den närmsta stranden i närheten av Kas är Kaputas, det tar 20 min. med en Dolmus från staden. Det är en liten bukt nedanför landsvägen, där det är häpnadsväckande blåklart vatten.

Den andra stranden som du kan göra en utflykt till är Patara, det är Turkiets längsta sandstrand, här finns milslånga sanddyner. Stranden ligger i närheten av ruinstaden Myra där St. Nicolaus föddes. Hit tar du dig med en Dolmus.

Även Limanagzi och Don Quijote Beach är värda minst 1/2 dag!


kekova.jpg

Se och göra i Kas

För den som är lite mer äventyrligt så rekommenderas paragliding, då man startar uppe i bergen, 1100 m över havet. Och det är så klart de proffsiga piloterna som sköter allt, så det du bara behöver göra är att slappna av och njuta av utsikten. Bara efter 3 steg utför bergssluttningen så befinner man sig i luften. Tystnaden som man upplever är slående och man nu har man gott om tid att njuta av utsikten, för det tar ungefär 30 min. innan man landar på marken igen. Andra populära sporter som du kan pröva på i Kas är att paddla kanot, dyka eller åka jet-ski. Att dyka i kas är en upplevelse då de finaste dykvattnen i Turkiet finns här, så passa på att ta med dig snorkelutrustningen med dig.


Mat

Efter en lång dag full av äventyr så kan det kännas bra att få unna sig någonting riktigt gott. Och här finns en hel del restauranger och fiskerestaurangerna är något du inte får missa. Bache Balik är en restaurang med skaldjur som sin specialité och den är mycket populär även bland lokalbefolkningen. Du hittar  Bache Balik om du går ifrån torget, uppför backen på Uzun Carsi Caddesi. Restaurangen ligger på gatan Suleyman Sandikci sok 18. Det finns även många kaféer värda att prova och en enklare lunch går på ca 50 kr och en 2 rättersmiddag på 110 kr. Är nattklubbar något som lockar dig så ligger både restaurang- och nattlivet nere vid det lilla torget nere vid hamnen.
Restaurang tips i Kas

Sevärdheter

Utöver god mat, äventyr och bad kan du även upptäcka stadens spännande historia. Kas är byggd på staden Antiphellos ruiner och lämningar från Antiphellos ligger spridda runt staden. Exempelvis finns en gammal sarkofag mitt ibland de vindlande gränderna och ungefär 500 m. från hamnen på Hastane Caddesi Road ligger en välbevarad amfiteater.

I stadens smala och för det mesta bilfria gränder kan man handla turkiska mattor, kläder, teer och mycket mera.

2 st. utflykter som är värda att nämna är att ta sig till byn Gömbe. Byn ligger bland höga vackra berg omgiven av ceder och pinjeträd. Byn är känd för sin lokala glass som du bara måste prova på när du är där. Glassen är gjord på snö, färsk mynta och andra örter. Den andra utflyktsorten är Elmali som är en äppelstad som ligger högt uppe i bergen. Första helgen i september så anordnas här de turkiska mästerskapen i oljebrottning och då med riktiga gladiatorer.

 

 

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter